2024-05-03 20:22

פנסיה לעצמאיים – כיצד תוכלו להבטיח את העתיד הכלכלי שלכם

הרעיון של קרן פנסיה הוא רעיון וותיק ומוכר היטב. אך מה לגבי עצמאים? עבור אוכלוסייה זו, דברים רבים שונים ביחס לאוכלוסיית השכירים. אחד מהדברים האלה, שהוא משמעותי למדי, הוא כל הכרוך בפרישה ובפנסיה. השוני כאן רב ביחס לשכירים וחשוב מאוד להיות מודעים לכך. אז מה חשוב שתדעו על פנסיה לעצמאיים, אשר תסייע  להבטיח את העתיד הכלכלי שלכם? למעשה, יש הרבה פרטים חשובים לדעת ולהתעמק בהם. אך בתמצית ובתור נקודת התחלה – אלה כמה נקודות חשובות במיוחד.

חושבים על הפרישה

בתור עצמאים, קל להתמקד בכאן ועכשיו ולא לחשוב מספיק על העתיד. לעצמאים יש לא מעט מנהלות שוטפות ודברים דחופים לטפל בהם. כך שפעמים רבות, לא נשאר זמן או לא פנויים מנטלית, להתעמק בדברים אסטרטגיים ובטווח הארוך. אלא שלעצמאים חשוב במילא לחשוב לטווח הארוך. גם מבחינה עסקית וגם מבחינת היבטים אישיים כגון פרישתם העתידית לפנסיה. פנסיה לעצמאיים היא למעשה חסכון לפרישה, אשר זמין לא רק עבור שכירים. חוק פנסיית חובה לעצמאים (2017) מחייב עצמאים להפקיד כספים לקרן פנסיה או לקופת גמל או לביטוח מנהלים. אם עושים זאת, מקבלים קצבה חודשית החל מגיל הפרישה – 67 לגברים ו-65-62 לנשים. בפועל, מדובר לא רק על הפקדה לפנסיה, אלא יש לכך השלכות נוספות. למשל הטבות שונות במס הכנסה ותשלום ביטוח לאומי, שניתן לקבל בעקבות הפקדות הפנסיה. כמו כן, ניתן להוסיף לקרן הפנסיה גם ביטוח חיים למקרי פטירה או אובדן כושר עבודה (נכות).

 

 

כמה נקודות מפתח

כדאי לדעת בנושא הפנסיה לעצמאים, קודם כל את הנקודות הבסיסיות הבאות:

  • מי מחויב להפקיד לפנסיה? גם עוסק פטור וגם עוסק מורשה.
  • מה לגבי עצמאי שהוא גם שכיר? במצב כזה חייבים להפקיד עצמאית לפנסיה, רק אם כשכיר משלמים לפנסיה פחות ממה שאמורים לשלם כעצמאי.
  • דמי ניהול – הגוף הפנסיוני שבו אתם עושים את קרן הפנסיה, יגבה דמי ניהול לנושא זה. חשוב לדעת שדמי הניהול אינם קבועים בין החברות ושניתן להתמקח לגביהם.
  • מסלול השקעה – היבט נוסף שעשוי לשנות את המצב בקרן הפנסיה שלכם, הוא היבט ההפקדה להשקעות. ניתן לבחור את האפיק שאליו חברת הפנסיה תשקיע את הכספים.

עצמאים מובטלים

אחד ההבדלים המשמעותיים ביותר בין שכיר לעצמאי הוא עניין דמי האבטלה, שעצמאי לא יכול לקבל. אך הפנסיה מעניקה לכם מעין תחליף לכך, בתנאים מסוימים. אם סגרתם את העסק או הפסקתם לעסוק במקצועכם כעצמאים או הגעתם לגיל פרישה ואין לכם מקור הכנסה, אתם עשויים להיות זכאים למשיכת שליש מהסכומים שהפקדתם לפנסיה.

כמה משלמים ומה קורה אם לא משלמים?

החוק קובע שיעור הפקדה מינימלי לקרן הפנסיה וסכום זה משתנה בכל שנה. לעצמאי מותר להפקיד גם יותר משיעור ההפקדה המינימאלי. אם עושים זאת, הדבר יגדיל את ההטבות בהמשך, בהן גובה הקצבה לאחר פרישה וההטבות השונות במס הכנסה ובביטוח לאומי. אם לא מפקידים בכלל לקרן הפנסיה, יש קנס שנתי (500 ש"ח) שעשוי להיות מוטל. הקנס לא תמיד מוטל ויש עצמאים שעושים את החישוב ומחליטים שעדיף להם דווקא לשלם אותו.

לסיכום

כאמור, מדובר בנושא מורכב ועשיר בהשלכות משמעותיות. גם להתנהלות השוטפת של העצמאי מול קרן הפנסיה וגם לעתידו לאחר הפרישה. לכן, כדאי לכם מאוד וגם יישתלם, להתעמק בדברים ככל שנדרש ולהיות מחושבים מאוד בנידון. זמין גם ייעוץ מקצועי של מומחי פנסיה עצמאיים (ועצמאות היועץ היא תמיד נקודה חשובה). כדאי לנצל זאת והדבר שווה את העלות הלא קטנה של ייעוץ מקצועי כזה.

מאמרים אחרונים

דברו איתנו על מה שמעניין אתכם

על הרכבת קואליציה בישראל

נגישות