2024-03-23 10:25

עשה ואל תעשה – כל מה שצריך לדעת על עיצוב אתרים

אתרי אינטרנט אינם סתם אוסף של טקסטים ותמונות. לא מספיק לתת שם ביטוי, למידע שאתם מציגים כעסק במקומות אחרים, כגון כרטיסי ביקור או שלטי פרסום. האתר הוא ישות מיוחדת בפני עצמה ובהתאם לכך, הקמתו ועיצובו מחייבים ניסיון ומומחיות בפני עצמם. אז כיצד עושים זאת היטב?

הגדרה קצרה

ראשית, למה הכוונה בדיוק ב"עיצוב"? טכנית, ניתן לומר שמדובר רק בהיבט האסתטי של האתר. בהגדרה רחבה יותר, נכלול גם את נוחות השימוש בו ולכן את תכנון ממשק המשתמש. בהגדרה רחבה עוד יותר, אפשר לתאר עיצוב אתרים כשילוב של תכנון מבנה האתר, התכנים השונים (כולל טקסטים), התפריטים וגם העיצוב הגרפי שנובע מכך – פונטים, רקע גרפי של העמודים, סרטונים ועוד.

התהליך בגדול

עיצוב אתרים איכותי מחייב תכנון שיטתי ויסודי מאוד, לפני שניגשים להקמה בפועל. התכנון חייב להתבצע בשיתוף פעולה הדוק עם העסק שעבורו האתר מוקם, בכדי להבטיח שתתקבל התוצאה הקרובה ביותר למה שהוא מחפש. לכן, יהיו בהתחלה שלבים שונים של תיאומים עם הלקוח. זאת, עד להגעה לעיצוב המוסכם, אשר יהווה בסיס לפיתוח האתר בפועל.

 

 

תכנון ראשוני

עיצוב האתר יתחיל מתכנון ראשוני כללי, בהתחשב בנקודות מפתח כגון:

  • מטרת האתר – חנות מקוונת? אתר תדמיתי בסיסי? “מיניסייט"? עמוד נחיתה? לפי הגדרת מטרה זו, יוחלט על מבנה בסיסי אופייני.
  • מאפייני העסק – המיתוג של העסק, הבידול העסקי שלו, אפיון לקוחותיו אשר יגיעו לאתר ועוד.
  • הנחיות גרפיות קיימות – התאמה להנחיות העיצוב של המותג, ככל שהן קיימות ב"ספר המותג".

היבטים נוספים

כמו כן, יילקחו בחשבון עוד היבטים ככל שיידרשו הנסיבות. לרוב, מדובר לפחות על

  • תכנון עמודים מיוחדים – למשל העמוד הראשי או עמודים אחרים שעשויים להיות הראשונים אליהם מגיעים לקוחות.
  • התאמה לסמארטפונים וטאבלטים – עניין שגרתי למדי כיום, אך חשוב מאוד. אתרי עסקים רבים, מקבלים גולשים רבים דרך סמארטפונים. למשל מלקוחות שנמצאים בקרבת העסק.
  • היבטי אבטחה – למשל בחנות מקוונת, שם היבט האבטחה משמעותי מאוד לגולשים.
  • התאמה למנועי חיפוש (SEO).

עיצוב ממשק המשתמש

עיצוב ממשק המשתמש (UI – User Interface) משפיע על חווית המשתמש (UX – User Experience). חווית המשתמש עשויה לעשות הבדל גדול למדי, בהצלחת האתר. הרושם מהאתר ישפיע על הנכונות להשתמש בו שוב ולהמליץ על כך לאחרים. עמוד הכניסה לאתר במיוחד, הוא עמוד שחשוב להשקיע בו מבחינה זו. לכן האתר חייב להיות קל להתמצאות. חשוב למשל להימנע מלהעמיס. כלומר, שהעיצוב לא יהיה עשיר מדי בפרטים. זאת, הן מבחינת טקסט והן מבחינה גרפית. מצד שני, חשוב שלא לפשט במידה כזו, שהלקוח ירגיש שמשחקים איתו במחבואים. כלומר, שהוא לא יצטרך לחפש במשך זמן רב מידע בסיסי, כגון דרכי יצירת הקשר עם העסק.

כמה מילים על תבניות

ניתן להשתמש בתבניות מוכנות מראש לעיצוב אתרים, באופן שמוזיל עלויות ומקצר את זמן ההקמה. אך עיצוב מקצועי לא יסתפק בהן. עיצוב ללא תבניות, מאפשר לפתח אתר בעל מראה ייחודי. תבניות לאתרים דומות במידה מסוימת לחליפות מוכנות, בשונה מתפירת חליפה אישית על ידי חייט מומחה. החליפה המוכנה אולי זולה יותר, אך היא לא תתאים בדיוק. למעשה, היא עלולה להכיל חלקים מיותרים לגמרי, שאף יסרבלו את פעילות האתר.

לסיכום

עיצוב אתרים הוא תחום מורכב, אשר מוטב להשאיר למקצוענים. כמו כן, מומלץ שלא למהר ולעגל פינות בנושא זה, לאור הקשר החזק שבין עיצוב איכותי, לבין מקסום תועלות האתר.

מאמרים אחרונים

דברו איתנו על מה שמעניין אתכם

על הרכבת קואליציה בישראל

נגישות