2024-12-13 15:31

עזרה ראשונה לכלבים: מה לעשות במקרה חירום? המדריך המלא

אם אתם בעלים לכלב, כנראה הפחד הגדול שלכם שהוא יהיה חולה או יפצע חלילה. אבל אם אכן תיקלעו לסיטואציה המלחיצה הזו? האם אתם יודעים מה עליכם לעשות? המשיכו לקרוא את המדריך על עזרה ראשונה לכלבים: מה לעשות במקרה חירום ולמי לפנות במקרה הצורך, ותקבלו את כל המידע והכלים החשובים שיכולים לסייע לכם לטפל בחבר הפרוותי שלכם בצורה הטובה ביותר.

עזרה ראשונה לכלבים: מה לעשות במקרה חירום בבית?

ערכת עזרה ראשונה לכלבים

כבעלי כלבים אחראיים, חשוב שתהיה לכם בבית ערכת עזרה ראשונה ייעודית לכלבים. הערכה צריכה לכלול פריטים כמו: תחבושות סטריליות במגוון גדלים, פדים נדבקים, מספריים, פינצטה, כפפות חד פעמיות, תמיסת סליין, ספריי או משחת חיטוי לפצעים, משככי כאבים המותאמים לכלבים כמו רימאדיל (במינונים שרשם הווטרינר), ערכה לקיבוע זמני של גפיים במקרה של חשד לשבר, מד חום, ומזרק ללא מחט למקרה שיש להעביר נוזלים או תרופות דרך הפה.

פרטי קשר חשובים

חשוב לשמור במקום בולט את פרטי הקשר המעודכנים של הווטרינר שלכם, מרפאת החירום הקרובה ומוקד החירום הארצי לבעלי חיים. יתרה מזאת, מומלץ מאוד לבטח את הכלב שלכם בביטוח בריאות. כיסוי רפואי כזה יכול להיות פתרון מצוין שיקל עליכם בהתמודדות עם בעיות בריאות של הכלב, גם בשגרה וגם בחירום. שמרו את פרטי הקשר האלה גם בטלפון הנייד, למקרה שתצטרכו אותם בזמן טיול.

 

עזרה ראשונה לכלבים: מה לעשות במקרה חירום

 

מצבי חירום נפוצים בכלבים ודרכי הטיפול

שלשולים והקאות

שלשולים והקאות הם מהתסמינים הנפוצים ביותר לבעיות בריאות בכלבים. במקרים קלים אפשר לתת לכלב לצום למשך 24-12 שעות ולהציע לו אח"כ ארוחות קטנות של אורז ועוף או מזון רפואי לקיבה רגישה. חשוב מאוד לוודא שהכלב שותה מספיק. אם המצב לא משתפר תוך יום, מלווה בסימנים מדאיגים כמו הקאות דמיות, כאב בטן או חום – פנו לווטרינר בהקדם.

חתכים, פצעים ונשיכות

במקרה של חתך או פצע שטחי, יש לנקות את האזור בעדינות עם מי חמצן מהולים או תמיסת סליין, ולחטא עם יוד או ספריי לחיטוי פצעים. במקרה הצורך יש לחבוש את המקום בתחבושת נקייה ולהחליף את התחבושת פעמיים ביום. אם מדובר בחתך עמוק, מדמם מאוד או מזוהם, או אם נגרם מנשיכה של כלב אחר שאתם לא בטוחים שמחוסן – יש לפנות לטיפול וטרינרי דחוף.

כוויות קלות

אם הכלב נכווה (למשל מנוזל חם), יש לשטוף את האזור הפגוע במים קרים למשך 5 דקות לפחות כדי לקרר את העור. אפשר למרוח על המקום משחה להקלה על כוויות כמו סילבדין. במקרה של כוויה קשה עם שלפוחיות או הפרשות אחרות – פנו לווטרינר.

חשד לשברים או לפגיעות פנימיות

אם הכלב נפל מגובה, נדרס או ספג מכה חזקה, ויש סימני כאב, צליעה או סירוב לזוז – יש חשד לפגיעה אורתופדית או חבלה פנימית. במקרה כזה אין להזיז את הכלב ויש לפנות לווטרינר בדחיפות, תוך שימוש באמבולנס וטרינרי אם יש צורך. ביטוח בריאות מקיף לכלב שלכם יאפשר לכם לקבל את הטיפול המיטבי במקרים כאלו, ללא דאגות כלכליות.

בליעת גופים זרים או חומרים רעילים

אם יש חשד שהכלב בלע גוף זר כמו צעצוע או אבן, או אכל חומר רעיל כמו שוקולד, אקמול או רעל עכברים, חשוב להתקשר דחוף לווטרינר או למוקד הרעלים. אל תנסו לגרום לכלב להקיא ללא הנחיה וטרינרית, כי זה עלול להחמיר את המצב. רק אם הווטרינר מורה על כך, תוכלו לתת לכלב פחם פעיל (activated charcoal) כדי לספוח את הרעל. הקפידו להגיע לווטרינר במהירות האפשרית לבדיקה ולטיפול.

הכשות נחש

אם ראיתם את ההכשה בזמן אמת, או שיש לכלב סימני הכשה כמו נפיחות מקומית, כאבים וסימני הלם – מדובר במצב חירום וטרינרי מיידי. יש להרים את האזור המוכש מעל גובה הלב ולקרר אותו באמצעות הצמדת קרח לכמה דקות. יש להעביר את הכלב במהירות האפשרית לטיפול וטרינרי בבית החולים הקרוב, ולתת לצוות הרפואי כמה שיותר פרטים על מראה הנחש וזמן ההכשה.

התקף חום

התקף חום (heat stroke) יכול להתרחש אם הכלב נחשף לחום גבוה מדי או למאמץ פיזי מעבר ליכולתו. סימני התקף חום הם: התנשפות קיצונית, חולשה, בלבול, הקאות, חום גוף מעל 40 מעלות, חניכיים אדומות, וקריסה. במקרה כזה יש לקרר את הגוף בהדרגה על ידי העברת ספוג טבול במים פושרים על הבטן והרגליים, ולהגיע לווטרינר בדחיפות. אין לטבול את הכלב במים קרים כי זה עלול להחמיר את ההלם.

כללי התנהגות במצבי חירום

שמירה על קור רוח

במצבי חירום חשוב להישאר רגועים ולפעול בצורה יעילה כדי לעזור לכלב. צעקות או פאניקה יגרמו לכלב לחרדה ועלולים להחמיר את מצבו. נסו לדבר אל הכלב שלכם בטון רגוע ולהרגיע אותו. שמרו על בטיחותכם ובריאותכם שלכם – אל תיקחו סיכונים מיותרים כמו התעסקות עם הנחש לאחר ההכשה ופעולות נוספות בסגנון.

פינוי מהיר ובטוח לווטרינר

השתדלו להעביר את הכלב לטיפול בצורה המהירה והיעילה ביותר ברכב. שימו לב להרים את הכלב בצורה בטוחה ויציבה, במיוחד אם הוא סובל מכאבי גב או צליעה. אם אין לכם רכב זמין, השתמשו באמבולנס וטרינרי במקרה הצורך. בעת הגעה למרפאה, נסו להירגע ולהסדיר את הנשימה כדי להעביר לצוות המטפל את כל המידע החיוני על האירוע ועל מצבו העדכני של הכלב בצורה מפורטת וברורה ככל הניתן.

לסיכום

ידע בסיסי בעזרה ראשונה לכלבים והיערכות נכונה לשעת חירום, יכולים לעשות את ההבדל בין חיים למוות. הכירו את הסימנים המחייבים פינוי מיידי, הכינו ערכת חירום והתייעצו עם הווטרינר בכל מקרה של ספק. בעזרת תושייה וקור רוח תוכלו להגיש לכלב שלכם עזרה ראשונה לכלבים: מה לעשות במקרה חירום ולמי לפנות בעת הצורך הם ידע שיכול להציל חיים תוך דקות. זכרו, אתם המגן הראשון והחשוב ביותר של הכלב שלכם, לכן עליכם לפעול בנחישות, במהירות וברוגע.

 

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות