2025-02-04 20:55

כונס נכסים – מה זה? תפקידיו, סמכויותיו והשפעתו על הצדדים

כונס נכסים הוא דמות מפתח במערכת המשפטית והכלכלית, הממלא תפקיד חיוני בניהול ומימוש נכסים של חייבים. בואו נסביר מה זה כונס נכסים, מהן הנסיבות למינויו, מהן סמכויותיו ומהי אחריותו, וכיצד מינוי זה משפיע על הצדדים המעורבים. המשיכו לקרוא!

כונס נכסים – מה זה?

כונס נכסים הוא בעל תפקיד שממנה בית משפט או גורם מוסמך אחר, במטרה לנהל ולממש נכסים של חייב לטובת פירעון חובותיו לנושים. מינוי כונס נכסים נועד להבטיח את האינטרסים של הנושים ולמנוע מהחייב לבצע פעולות בנכסים שעלולות לפגוע בהם.

כונס נכסים בהוצאה לפועל

במסגרת הליכי הוצאה לפועל, כאשר חייב אינו עומד בתשלום חובותיו לנושים, רשם ההוצאה לפועל מוסמך למנות כונס נכסים על נכסי החייב. תפקיד הכונס במקרה זה הוא לתפוס חזקה על הנכסים, לממשם ולחלק את הכספים שהתקבלו לנושים על פי סדר הקדימויות הקבוע בחוק.

הכונס הרשמי מטעם המדינה

הכונס הרשמי הוא גורם המתמנה מטעם המדינה לטפל בחברות חדלות פירעון. תפקידיו כוללים ניהול הליכי פירוק מרצון של חברות, ייצוג האינטרסים של הנושים והציבור בכלל בהליכי חדלות פירעון של חברות ועוד. הכונס הרשמי פועל מתוקף סמכותו על פי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי.

כינוס נכסים כחלק מהליכי חדלות פירעון

כינוס נכסים מתבצע לעתים כחלק מהליך חדלות פירעון של חברה או יחיד. מטרת הליך זה היא לרכז את נכסי החייב בידי גורם אובייקטיבי כמו כונס נכסים, אשר ינהל וימקסם את שווי הנכסים לטובת החזר חובות לנושים. כונס הנכסים יכול למכור נכסים, לגבות חובות, להשכיר נכסים ולבצע פעולות נוספות ככל שנדרש לצורך ביצוע תפקידו.

בשלב זה, רצוי להתייעץ עם עורך דין מקרקעין בחיפה או באזור מגוריכם, לגבי ההשלכות של מינוי כונס נכסים על זכויותיכם בנכס ספציפי או בכלל נכסי החייב.

תהליך מינוי כונס נכסים

נסיבות בהן ממונה כונס נכסים

יש נסיבות שונות שבהן ניתן למנות כונס נכסים, בהתאם להוראות הדין הרלוונטיות. בין הנסיבות הנפוצות ניתן למנות:

  • אי-תשלום חובות במסגרת הליכי הוצאה לפועל
  • חדלות פירעון של חברה או יחיד
  • הפרת הסכם המובטח במשכון או משכנתא
  • חשש מפגיעה בנכסים או בזכויות נושים

גורמים מוסמכים למנות כונס נכסים

בית משפט

בית המשפט מוסמך למנות כונס נכסים במסגרת סמכותו הכללית לפסוק בסכסוכים אזרחיים ומסחריים. מינוי כונס נכסים על ידי בית המשפט נפוץ במקרים של סכסוכי שותפים, הפרת חוזים, תביעות חוב ועוד.

רשם ההוצאה לפועל

רשם ההוצאה לפועל מוסמך למנות כונס נכסים כאמצעי לאכיפת פסקי דין וגביית חובות. מדובר בסמכות ספציפית מכוח חוק ההוצאה לפועל, המאפשרת לרשם להורות על כינוס נכסי החייב לשם פירעון חובותיו.

הליך המינוי של כונס נכסים

הליך מינוי כונס נכסים מתחיל בדרך כלל בהגשת בקשה לגורם המוסמך (בית משפט או רשם הוצאה לפועל). הבקשה תפרט את הנסיבות המצדיקות מינוי כונס, את הנכסים עליהם יחול הכינוס ואת זהות הכונס המוצע. על הבקשה להיות מנומקת כדבעי ונתמכת בתצהירים וראיות רלוונטיות. לחייב תינתן זכות להשמיע את טענותיו בנושא. ככל שהבקשה תתקבל, יינתן צו מינוי הקובע את זהות הכונס, סמכויותיו וחובותיו, והוא יידרש להפקיד ערבויות מתאימות להבטחת ביצוע תפקידו.

עם פתיחת הליך כינוס הנכסים, מומלץ להיוועץ עם עורך דין מקרקעין בקריות או בכל אזור אחר לפי מקום מגוריכם, כדי לברר כיצד להתנהל מול הכונס ולשמור על זכויותיכם בנכסים.

סמכויות ואחריות של כונס נכסים

סמכויות כונס הנכסים על פי חוק

החוק מקנה לכונס נכסים סמכויות נרחבות בניהול הנכסים שבכינוס, במטרה להביא למימושם היעיל ולהשיא את התמורה לנושים. בין הסמכויות העיקריות ניתן למנות:

  • תפיסת חזקה בנכסים וניהולם השוטף
  • מכירת הנכסים, השכרתם או העברת זכויות בהם
  • גביית חובות המגיעים לחייב מצדדים שלישיים
  • ייצוג החייב בהליכים משפטיים הנוגעים לנכסים
  • קבלת מידע ומסמכים מהחייב ומגורמים רלוונטיים אחרים

אחריות כונס הנכסים כלפי בעלי החוב והחייב

לצד סמכויותיו, כונס הנכסים חב חובות אמון וזהירות כלפי בעלי החוב והחייב. עליו לפעול בתום לב, במקצועיות ובשקידה לטובת ניהול יעיל של הנכסים ומימושם במחיר הטוב ביותר האפשרי. כונס הנכסים אחראי באופן אישי לכל נזק או הפסד שייגרמו עקב הזנחת חובותיו או חריגה מסמכויותיו.

כונס הנכסים מחויב בדיווח שוטף לגורם שמינה אותו ולבעלי העניין הרלוונטיים, ובהגשת דו"חות תקופתיים על פעולותיו. בסיום הכינוס עליו להגיש דו"ח מסכם ולפעול לחלוקת הכספים שנצברו לנושים, בכפוף לאישור הגורם המוסמך.

השפעת מינוי כונס נכסים על זכויות הצדדים

זכויות החייב לאחר מינוי כונס נכסים

עם מינוי הכונס, נשללת מהחייב הזכות לנהל את נכסיו ולבצע בהם פעולות ללא אישור. עם זאת, הבעלות בנכסים נותרת בידי החייב, וזכותו לקבל את יתרת הכספים שייוותרו לאחר פירעון מלוא החובות.

במקרים מסוימים שבהם החייב משתף פעולה, בית המשפט עשוי לאפשר לו להמשיך ולנהל את נכסיו, כולם או חלקם, בפיקוח הכונס. כמו כן, החייב זכאי לקבל מהכונס מידע שוטף על ניהול הנכסים ועל ההליכים המשפטיים המתנהלים.

זכויות צדדים שלישיים על נכסים בכינוס

ככלל, מינוי כונס נכסים אינו פוגע בזכויות קנייניות של צדדים שלישיים בנכסים, כגון בעלות, שכירות או עיקול קודם. עם זאת, במקרים של חדלות פירעון קיימת אפשרות לביטול עסקאות הנושאות אופי של העדפת נושים.

על צדדים שלישיים להקפיד לרשום את זכויותיהם בנכסים בהתאם לסוג הנכס (טאבו, משכון וכד') כדי למנוע פגיעה אפשרית בהן. צדדים שלישיים הטוענים לזכויות בנכסים רשאים לפנות לכונס הנכסים בבקשה לשחרורם מהכינוס.

שכר טרחה של כונס נכסים וערבויות

כונס הנכסים זכאי לקבל שכר טרחה עבור עבודתו, בשיעור שנקבע על ידי הגורם הממנה בעת מינויו ובכפוף לתקנות הרלוונטיות. שכר הטרחה ישולם מתוך הכספים שייכנסו לקופת הכינוס.

להבטחת ביצוע תפקידו, כונס הנכסים מחויב להפקיד ערבות כספית או ערבות בנקאית עם מינויו. גובה הערבות יקבע בהתאם לנסיבות, והיא תשמש לפיצוי הנושים או החייב במקרה של הפרת חובות הכונס.

לסיכום,

במאמר זה ביקשנו להסביר מה זה כונס נכסים. כונס הנכסים ממלא תפקיד מורכב ורב-אחריות בהליכי גביית חובות וחדלות פירעון. הבנת תפקידו, סמכויותיו והשפעתו על זכויות הצדדים חיונית לכל מי שעשוי להיות מעורב בהליכים אלה, בין אם כחייב, נושה או צד שלישי בעל עניין.

נגישות