2025-05-01 01:59

נפיחות בצד הברך – גורמים, סימפטומים ודרכי טיפול

נפיחות בצד הברך היא תופעה נפוצה שעלולה להטריד אנשים בכל גיל, בעיקר לאחר חבלה, מאמץ גופני אינטנסיבי או בעקבות מחלות שונות הפוגעות במפרקי הגוף. מדובר לא רק באי נוחות פיזית, אלא גם באיתות של הגוף לכך שמשהו אינו כשורה. הבנת הגורמים האפשריים לנפיחות בצד הברך, זיהוי מוקדם של התסמינים ותגובה נכונה, עשויים למנוע סיבוכים ולעזור לחזור לתפקוד תקין במהירות ובבטחה.

מה גורם לנפיחות בצד הברך?

פציעות נפוצות שיכולות לגרום לנפיחות בברך

נפיחות בצד הברך היא תופעה שכיחה שיכולה להיגרם ממגוון סיבות. אחת הסיבות הנפוצות ביותר לנפיחות בברך היא פציעה. פציעות נפוצות כגון קרע במיניסקוס, קרע ברצועות הצולבות או פגיעה במשטח המפרקי יכולות להוביל להצטברות נוזלים ונפיחות באזור הברך. בנוסף, מתיחה או קרע של הרצועות הצדדיות (MCL ו-LCL) שנמצאות בצידי הברך יכולות גם הן לגרום לנפיחות מקומית באזור הפגוע.

פציעות אלו גורמות לדלקת ברקמות הרכות סביב מפרק הברך. הדלקת מתבטאת בכאב, נפיחות, חום מקומי ולעתים גם באודם באזור שנפגע. הנפיחות עצמה נגרמת עקב הצטברות של נוזלים דלקתיים במרווחים שבין הרקמות. לרוב הנפיחות תהיה ממוקמת יותר באזור הצדדי של הברך שבו נגרמה הפציעה – פנימי או חיצוני. טיפול מהיר ונכון בפציעה יסייע בהפחתה של הנפיחות ומניעת סיבוכים עתידיים.

מחלות שעלולות לגרום למים בברך

מלבד פציעות, גם מחלות מסוימות יכולות לגרום או לתרום להיווצרות נפיחות ומים בברך. דלקת מפרקים על רקע של מחלות אוטואימוניות כמו ארתריטיס ראומטואידית או לופוס, עלולה להתבטא בנפיחות סימטרית בשני הברכיים. גם שיגדון (Gout) שמאופיין בהצטברות של גבישי חומצה אורית במפרקים, יכול לגרום לנפיחות ודלקת חריפה שלרוב מערבת את המפרק בבסיס האגודל אך לעתים גם את הברך.

מחלות ניווניות של סחוס המפרק כמו אוסטיאוארטריטיס, שכיחות יותר בגיל המבוגר ויכולות אף הן להוביל לנפיחות בברך עקב דלקת ניוונית ושחיקה של המפרק. במצבים מתקדמים של מחלות אלו תתכן הצטברות של נוזל סינוביאלי עודף במפרק שגורם למראה של "מים בברך". גם זיהומים חיידקיים של המפרק אומנם נדירים יותר, אך יכולים לגרום לנפיחות משמעותית בשל הצטברות מוגלה. במקרה של חשד לזיהום חשוב לקבל טיפול אנטיביוטי דחוף.

ראוי לציין שבמקרים מסוימים של מחלה כרונית כמו דלקת מפרקים, הגוף עלול לפתח גם תופעות נוספות כמו נפיחות ביד ובאצבעות. במצבים אלו חשוב להיות במעקב ולהתייעץ עם מומחה ברך או רופא ראומטולוג לאבחון וטיפול מקיף בבעיה.

 

נפיחות בצד הברך

 

תסמינים אופייניים של נפיחות בצד הברך

כיצד לזהות שיש לכם נפיחות או מים בברך?

נפיחות בברך יכולה להופיע בהדרגה או באופן פתאומי, תלוי בגורם שהוביל אליה. תחושת נוקשות וקושי בכיפוף או יישור מלא של הברך הם סימנים מוקדמים לנפיחות. כאשר יש נפיחות משמעותית, המראה של הברך ישתנה – הקימורים הטבעיים שקיימים בצידי הפיקה (המפרק שבין הירך לברך) ימחקו וייראה "מילוי" של אזורים אלו בנוזלים. בנוסף, תתכן הגבלה בטווח התנועה של הברך בעת כיפוף ויישור.

דרך פשוטה לבדוק אם יש לכם מים או נוזלים עודפים בברך היא לחיצה עדינה באצבע על חלקה העליון של הפיקה כשהרגל ישרה. אם נשארת שקערורית באזור בו לחצתם, סימן שיש הצטברות של נוזלים. ככל שהשקערורית עמוקה יותר והיא נשארת זמן רב יותר, כך הנפיחות משמעותית יותר. במצבים מתקדמים של מים בברך, ניתן גם להרגיש או לשמוע תחושה של נוזלים הזזים בתוך המפרק בעת הליכה או תנועה.

סיבוכים אפשריים של נפיחות בברך

נפיחות בברך שאינה מטופלת או שנמשכת לאורך זמן עלולה להוביל למספר סיבוכים. ראשית, הנוזלים הנוספים בתוך המפרק יוצרים לחץ על הרצועות, המיניסקוס והסחוס ועלולים להחמיר נזק שכבר נגרם מפציעה או מחלה. שנית, הגבלה מתמשכת בתנועה עקב הנפיחות מובילה להיחלשות השרירים סביב הברך, דבר שפוגע עוד יותר ביציבות המפרק.

לטווח הארוך, נוכחות כרונית של דלקת ונוזלים עודפים במפרק הברך יכולה להאיץ תהליכים ניווניים בסחוס המפרקי ולהוביל להתפתחות של אוסטיאוארטריטיס. מצב זה מתבטא בכאבים, נוקשות ונפיחות קבועה בברך שפוגמים באיכות החיים. במצבי קיצון של נזק נרחב למפרק ייתכן צורך בניתוח להחלפת הברך במפרק מלאכותי. לכן חשוב מאוד לטפל בנפיחות בברך מוקדם ככל הניתן ולמנוע התדרדרות של המצב.

אבחון נפיחות בצד הברך

על מנת לתת מענה מתאים לנפיחות בברך, יש צורך לאבחן נכון את הגורם שהוביל אליה. תחילה, הרופא יערוך תשאול מקיף על נסיבות הופעת הנפיחות, מחלות רקע ותסמינים נלווים. בהמשך תיערך בדיקה גופנית של הברך הכוללת הסתכלות, מישוש והערכת טווחי התנועה. במידת הצורך יופנה המטופל לצילומי רנטגן, אולטרסאונד או MRI של הברך כדי לזהות פגיעה ברקמות או במבנים השונים.

במקרה של חשד לזיהום, דלקת מפרקים סיסטמית או מחלה אוטואימונית, יתכן צורך בבדיקות דם או בדיקה של הנוזל מתוך המפרק עצמו. לעיתים גם בדיקה של מפרקים אחרים בגוף כמו הירכיים והקרסוליים תסייע באבחנה. חשוב להגיע לאבחנה מדויקת של הגורם לנפיחות, כיוון שהטיפול המומלץ משתנה בהתאם – טיפול בפציעה יהיה שונה מהותית מטיפול במחלה כמו שיגדון או ארתריטיס, ולהיפך.

סיכום

נפיחות בצד הברך עשויה לנבוע ממגוון רחב של גורמים, החל מפציעות ספורט וכלה במחלות כרוניות או זיהומים. גם אם מדובר בתסמין נפוץ יחסית, אין להקל בו ראש – במיוחד כאשר הנפיחות מלווה בכאב, נוקשות או קושי בתנועה. אבחון מדויק, טיפול מותאם ותחזוקה מתמשכת של בריאות הברך הם הדרך היעילה ביותר להתמודד עם הבעיה, למנוע הישנות ולשמור על איכות חיים ותפקוד תקין לאורך זמן.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות