2024-03-21 13:11

חושבים רחוק: למה כדאי לעשות ייפוי כוח מתמשך?

מי ייתן שתמשיכו להיות מתפקדים, צלולים בדעתכם ובעלי היכולת הבסיסית לקבל החלטות מושכלות. עם זאת, בחיים כמו בחיים, דבר אינו בטוח. ייתכן שמצב בריאותי או תאונה יובילו לאיבוד צלילות הדעת, כך שלא מעט החלטות מהותיות שנוגעות אליכם יועברו לאדם אחר. מצב שכזה רחוק מלהיות אידאלי, אך לפחות טוב להכיר נקודת אור אחת קטנה, והיא התיקון שנעשה יחסית לאחרונה בכל הנוגע לחוק האפוטרופסות. מדובר בייפוי כוח מתמשך – תיקון שמחזיר את יכולת השליטה לידיים של כולנו, ועל היתרון המשמעותי הזה אנחנו מבקשים להרחיב. מהו אם כן ייפוי כוח מתמשך, מה מוטב לדעת בנושא ולמה צעירים רבים ובריאים בוחרים לנצלו? ניגשנו לבחון את הדברים.

מה מציע התיקון בחוק?

עד לאחרונה אדם שלא היה יכול לנהל את ענייניו היה תלוי בהחלטה של בית המשפט, אלא אם כן הוא הפעיל "הנחיות מקדימות" – הגדיר מראש מי יהיה האפוטרופוס שלו. עם זאת, מהלך שכזה אינו אידאלי כיוון שאישור הבקשה מתרחש רק לאחר איבוד השפיות ובהתאם לשיקול הדעת של בית המשפט – מדובר בתהליך שלא ניתן לשליטה מלאה. מכאן שרבים מתחילים להבין עד כמה חשוב לעשות ייפוי כוח מתמשך כבר בגיל צעיר. במקרה שכזה זוכים לבחור מראש מי אנחנו מבקשים שיטפל בעניינים שלנו, כאשר ניתן לבחור מספר אנשים, זוכים להחליט שכל אחד אחראי על נישה אחרת ואף ניתן להחליט באלו עניינים אותם מיופים אינם מורשים לקבל החלטה. כמו כן, קיים יתרון נוסף – במקרה זה אין צורך להשיג את אישורו של בית המשפט.

 

 

התנהלות מול עורך דין

אם גם אתם מבקשים לערוך ייפוי כוח מתמשך, מוזמנים לגלות שמדובר בתהליך שהוא בסה"כ נגיש ופשוט ליישום. כל שצריך לעשות זה לפנות אל עורך דין שבקיא בתחום ולגשת לחתום על טופס ייעודי. כאן הכרחי לוודא שמתרחשים 3 תנאים:

  1. עורך הדין לא יכול להיות בעל אינטרס אישי בסיטואציה (למשל בן משפחה אינו מורשה לתפקד במקרה זה כעורך דין).
  2. המיופה (או המיופים) צריך להצהיר שהוא אכן מבין מהי המשמעות של ההליך ושהוא מוכן לשאת בתפקיד.
  3. עורך הדין נדרש לוודא שהמייפה (מי שעורך את ייפוי הכוח המתמשך) פועל מתוך רצון חופשי.

מעבר לכך, יש להגיע ערוכים עם מגוון מסמכים. מסמכים כגון אישור רפואי, טופס ויתור סודיות של מיופי הכוח וצילום של תעודות זהות (של סך הגופים המעורבים), כאשר לעיתים עשויים להידרש להציג מסמכים נוספים.

התנהלות מול גוף רפואי

לצד התנהלות מול עורך דין, טוב לדעת שגם ניתן להתנהל מול גורם מהתחום הטיפולי. זה יכול להיות פסיכולוג, רופא מורשה, אח מוסמך, או עובד סוציאלי. עם זאת, כאן הייפוי נוגע רק לתרחישים שנוגעים נטו לענייני בריאות.

עורכים חותמים – מה הלאה?

לאחר שסוגרים את עניין עריכת הייפוי, נדרשים להפקיד את המסמך אצל האפוטרופוס הכללי. כאן ניתן לבחור בין הגעה פיזית לבין עזרים מקוונים ושימוש בדואר. עוד נציין שמבחינת עלות והשקעה של זמן, בסך הכול נדרשים להשקיע כשני מפגשים ולשלם בין 3,000 ל-7,000 ש"ח, מאוד תלוי עד כמה המקרה סבוך ולמי פונים. לאחר שסוגרים את כל הפינות, יש לדעת שהייפוי נכנס לתוקף רק לאחר שרופא מוסמך מעיד על חוסר יכולת קוגניטיבית לקבל החלטות מדעת.

שליטה שמצריכה קבלת החלטה

לסיכום נציין שאם אתם מעל לגיל 18, בהחלט מדובר במהלך שרצוי לקחת בחשבון, במיוחד אם מבקשים שליטה מלאה על החיים, ובטח אם יש עניינים מורכבים על הפרק. עניינים כגון ניהול עסק, ילדים צעירים, משאבים רבים, קרובים שלא סומכים על שיפוט דעתם וכדומה. מסקנה? השליטה בידיים שלכם, רק נותר לקבל החלטה!

מאמרים אחרונים

דברו איתנו על מה שמעניין אתכם

על הרכבת קואליציה בישראל

נגישות