2024-12-12 18:37

נוטריון – מה התפקיד כולל ומה ההבדל בינו לבין עורך דין?

התבקשתם להיעזר בנוטריון עבור צורך כזה או אחר, אך מעולם לא שמעתם על נושא תפקיד בשם נוטריון? מתלבטים אם להיעזר בעורך דין או בנוטריון, אך מתקשים להבין מה ההבדל בין השניים? מבינים שנוטריון הוא גם עורך דין, כך שהסיפור אפילו יותר מוזר ומעלה שאלות נוספות? מוזמנים לעשות סדר ולהבין במה מדובר – מוזמנים להבין מהו ההבדל בין עורך דין לנוטריון. לכאורה שני בעלי תפקיד זהים, אך בעלי פערים משמעותיים.

נעים להכיר – נוטריון

מה אם כן מבדיל בין נוטריון לעורך דין? ובכן נוטריון הוא עורך דין בעל ותק של עשור בתחום עריכת הדין והוא עורך דין שעבר הכשרה פרטנית בתחום, וכמובן עבר בהצלחה את סך המבחנים שנוגעים לתפקיד הנוטריון. מי שעובר את סך התהליך ונמצא מתאים בהתאם לשורה ארוכה של תנאים, רשאי לאשר, לאמת ואף לערוך שורה של מסמכים משפטיים. מכאן שנוטריון מחזיק בזכות לבצע מגוון מהלכים משפטיים ששמורים אך ורק לו. כך למשל נוטריון רשאי לבצע ייפוי כוח נוטריוני, לאמת חתימה על מסמך, לאשר נכונות של העתקים, לאשר שאדם פלוני חי, לאשר נכונות של תרגומי מסמכים, לאמת הסכם ממון שנחתם טרם הנישואין וכדומה. מכאן שאם מחפשים שירות של נוטריון, טוב לדעת שאפשר למצוא את השירות בירושלים, בת"א, בצפון ובדרום, כאשר בין היתר חלק מהשירותים יודעים להינתן באופן מקוון.

הבדל משמעותי בין נוטריון לעורך דין

לצד מגוון תפקידים ייחודיים אותם רק נוטריון רשאי לבצע, יש היבט משמעותי נוסף שמבדיל בין נוטריון לעורך דין, והוא נוגע לתפיסה של המקצוע. ובכן עורך דין נדרש לפעול לטובת הלקוח. מנגד, נוטריון מחויב ראשית כל להגן על החוק, ואף ניתן לומר שהחוק הוא הלקוח המידי של הנוטריון. מכאן שגם אם התפיסה הזו מתנגשת עם האינטרסים של הלקוח, הנוטריון נדרש להישאר ניטרלי. עתה אם נבקש להצביע על מכנה משותף שמחבר בין השניים, נסביר שהן נוטריון והן עורך דין רכשו השכלה משפטית ואף שניהם היו פעילים כעורכי דין. עם זאת, נוטריון הוא אותו בעל מקצוע שלקח צעד קדימה את המקצוע, כך שכעת הוא מחזיק בשורה של פעולות ששמורות אך ורק לו.

 

 

מתלבטים למי לפנות?

עומדים מול התנהלות משפטית ועל כן מבקשים להבין אל מי פונים? ובכן דרך ההתנהלות הטובה ביותר היא לבקש הבהרה מדויקת. כך למשל אם מבקשים להתקבל ללימודים בחו"ל, רוב הסיכויים שתקבלו הנחייה ברורה להציג חתימה של נוטריון על גבי התרגום של תעודת הלימודים (אישור נכונות תרגום נוטריוני), וזאת כדי שאותו מוסד שמצוי בארץ זרה יוכל להסתמך על הציונים הקיימים שקיבלתם בארץ. מכאן שתמיד רצוי לשאול מה בדיוק נחוץ, וזאת כדי להימנע מהוצאות מיותרות וכדי לאפשר לתהליכים מגוונים להתקדם בקצב הרצוי.

עלות

גם מבחינת עלות ניתן למצוא הבדל מהותי בין דרישת תשלום של נוטריון לבין דרישת תשלום של עורך דין. ובכן ברור שעבור שירותים שונים נדרשים עלויות שונות, אך כאן הפער בין השניים הרבה יותר עמוק. בעוד שעורך דין רשאי לקבוע כמה הוא דורש עבור כל שירות, ובעוד שעורך דין רשאי לתת הנחה, או אפילו להעלות מחירים (אם כי גם פה ניתן למצוא קווים מנחים), הרי כאשר מדובר בנוטריון הוא פועל לצד מחירון ברור וידוע מראש. עבור כל סוג של שירות מוגדר מחיר, כך שאפילו הנחה הנוטריון אינו רשאי להעניק.

לסיכום

עתה כאשר ההבדל בין השניים ברור, נעצור לחדד שלא פעם גם אם ניתן להסתפק בעורך דין, עדיף לפנות אל נוטריון – מסייע לסגור מגוון פעולות באופן נחרץ ולצד סמכות משפטית. מתלבטים? פנו אל נוטריון כדי לקבל ייעוץ!

נגישות