2024-03-19 23:12

קלפטומניה אצל ילדים – איך מזהים אותה ומהן דרכי הטיפול?

לילדים יש דרכים רבות לתקשר איתנו ולאותת לנו שהם במצוקה, ולעתים מדובר בדרכים הנחשבות די קיצוניות. קלפטומניה היא דוגמה מצוינת להפרעה שנוטה להתחיל בשנות הנעורים שבמקרים רבים מאותתת על הפרעות נפשיות נלוות, כמו דיכאון, הפרעת אישיות גבולית ועוד. מהי קלפטומניה, מה מאפיין קלפטומנים בהשוואה לגנבים אחרים וכיצד ניתן לטפל בהפרעה? כל התשובות לשאלות הללו במאמר שלפניכם.

מהי קלפטומניה?

קלפטומניה, הידועה גם בשם 'גנבת', הינה הפרעה נפשית הגורמת לאדם הלוקה בה לגנוב באופן חוזר ונשנה וללא שום שליטה. תופעה זו קיבלה את שמה כבר בתחילת המאה ה-19, ועל פי הסטטיסטיקה הנוכחית אחד מתוך 200 אנשים הוא קלפטומן. התופעה נפוצה יותר בקרב נשים, על אף שגם גברים עלולים לסבול מההפרעה, והיא יכולה להתחיל כבר בשנות הילדות המוקדמות (אם כי היא יכולה להתפרץ גם אצל אנשים בוגרים). קלפטומניה לרוב מונעת מהסובלים ממנה לנהל חיים תקינים ורבים מהקלפטומנים חשים בושה גדולה ונמנעים מלהגיע לטיפול.

קלפטומנים לעומת גנבים

חשוב לבצע את ההבחנה בין קלפטומנים לבין גנבים המבצעים עבירות גניבה למטרות רווח ממניעים של מחסור או זדון. בעוד שגניבה מוגדרת כעבירה פלילית המתבצעת מתוך מניעים פליליים, קלפטומניה היא גניבה המתבצעת מתוך דחף בלתי נשלט. לעתים קרובות, קלפטומנים אינם גונבים משום שבהם זקוקים לדבר אותו הם גונבים, ובדרך כלל יש להם את היכולות הכלכליות לרכוש לעצמם את כל מה שהם צריכים ורוצים. כמו כן, קלפטומנים נוטים שלא להשתמש בפריטים שהם גנבו, מאחר שהם חשים בושה עצומה ורגשות אשמה, ולכן הם יזרקו את הדברים שהם גונבים לאשפה או יחלקו לבני משפחה ולחברים.

 

 

הפרעות נלוות לקלפטומניה

בדרך כלל, קלפטומנים הם אנשים שסובלים מהפרעות נפשיות נוספות הנלוות לקלפטומניה. הפרעות נפשיות אלה יכולות להיות חרדות, הפרעות התנהגות, דיכאון, מאניה דיפרסיה (הפרעה דו קוטבית) ועוד. הגורמים לקלפטומניה אינם ידועים, אך ישנן מספר תיאוריות הקשורות בהפרעה, אחת מהן היא השערה שטוענת כי פעולת הגניבה הינה למעשה ממכרת ולכן היא גורמת לקלפטומנים לגנוב באופן בלתי נשלט. השערה אחרת מתייחסת לרמת סרוטונין נמוכה במוחם של הקלפטומנים, וכי רמות נמוכות של סרוטונין עשויות להביא להתנהגויות אימפולסיביות.

הקלפטומן עשוי להרגיש לחוץ בטרם מעשה הגניבה, שכן הוא יודע שהוא עומד לבצע מעשה אסור. לאחר שהגניבה מתבצעת, הלחץ עשוי להתחלף בתחושות של נחת, הקלה ועונג, שלאחריהן יגיעו גם רגשות האשמה, החרטה והשנאה העצמית. מקרי גניבה אצל ילדים יכולים לא פעם לאותת לנו שמשהו אינו כשורה, ולעתים זוהי דרכם למשוך את תשומת הלב שלנו לכך שהם במצוקה.

דרכי טיפול

כאמור, קלפטומנים רבים עשויים לסבול מדימוי עצמי נמוך מאוד וכן להרגיש בושה גדולה מאוד בעקבות מעשי הגניבה. בושה זו מונעת לא פעם מקלפטומנים להודות בהפרעה ולפנות לייעוץ מקצועי לקבלת טיפול. עם זאת, טיפול מקצועי הניתן על ידי מומחים מתחום בריאות הנפש עשוי לסייע מאוד למתמודדים להתנגד לדחף לגנוב. טיפול פסיכותרפי נפוץ להתמודדות עם קלפטומניה הינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי, הנקרא גם טיפול CBT, המתבצע על ידי זיהוי הדפוסים השליליים והחלפתם עם דפוסים חיוביים. כמו כן, גם טיפול תרופתי יכול לסייע במקרים של קלפטומניה.

סיכום

לסיכום, קלפטומניה היא הפרעה נפשית הפוגעת מאוד באורח החיים התקין של הסובלים ממנה. עם זאת, ניתן בהחלט לטפל בה באמצעות טיפול מתאים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד

מאמרים אחרונים

דברו איתנו על מה שמעניין אתכם

על הרכבת קואליציה בישראל

נגישות